maanantai 8. syyskuuta 2014

Vinamold ja alginaatti

Vinamold on parhaiten tunnettu, alan johtava kuumasulatusmassa, jota on käytetty jo 40 vuoden ajan. Tuotteet ovat lujia, useampaan kertaan käytettäviä ja tarjoavat edullisimman tavan valmistaa joustavia muotteja.
Sitä käytetään erilaista materiaalia olevien mallien jäljentämiseen, se sopii mainiosti betonin, kipsin ja polyesterihartsien valamiseen.

Vinamold-massa sulatetaan noin 170 asteessa juoksevaksi velliksi

Tässä aiemmin alginaatin avulla valettu kipsinaama, josta nyt teen vinamold-muotin



Koko homman pointtihan on se, että jokunen viikko sitten harjoittelimme alginaatin käyttöä kasiluokkalaisten näytelmäprojektin patsaiden tekoa ajatellen. Otimme kolmesta tytöstä naamat talteen lätkimällä alginaattimassaa heidän naamoihinsa. Massa kovetettiin kipsin avulla, alginaattihan on murenevaa, kosteaa mutamömmöä. Tarkan valumuotin sillä sai.

 Kun muotti oli valmis, se täytettiin kipsillä, ja kasvokopio oli valmis! Nyt vinamoldin kanssa tehdään kestävä muotti ikäänkuin varmuuskopioksi, jos alkuperäinen kipsivalos sattuu rikkoutumaan, tai sitä ei muusta syystä voida käyttää patsaan kasvona. Vinamold on kestävämpää kuin alginaatti, mutta suoraan kasvoille sitä ei voi levittää, koska se on pirun kuumaa.