tiistai 1. lokakuuta 2013

Fanttimaatio

Lasten kulttuurikeskus Rulla tilasi lavavasteelta kiertävän sirkuksen, jonka ajallinen rajoitus koski 1900-luvun alkua. Minä ja Annika napattiin sitten Project Elephant itsellemme, ja lopputulosta voi ihailla tässä!





Työskentely aloitettiin  piirtämisellä, pienoisversion veistelyllä ja kaikenlaisella suunnittelulla. Pienoisnorsu halkaistiin keskeltä neljään lohkoon, jotta saisimme paremman käsityksen norsun muodoista. Meidän oli tehtävä nimittäin metallinen runko eläimelle, jotta lapset voisivat turvallisesti ratsastaa kyydissä.









Metallikehikon ympärille alettiin ladota styroksia, joka liimattiin kiinni uretaanilla, muotoiltiin ja hiottiin. Kestävän tuloksen aikaansaamiseksi paperia täytyi liimata nelisen kerrosta.
Kolmannen paperointikerroksen jälkeen tulos oli tämä. Päätä sovitettiin paikalleen, ja sopivaksi todettiin. Tämä vaihe nauratti ihmisiä jostain syystä eniten.


 Yksityiskohtia:
Syöksyhampaat, lakattua ja maalattua puuta sekä silmät. Kiilto saatiin usean tunnin vuorottaisen lakkauksen ja sinnikkään hionnan tuloksena.
Pään struktuuria. Vaahtomuovia alla, metallirunko pään sisällä, pinnoitteena harsokangasta ja harmaaksi värjättyä lateksimaitoa. 

Koko norsu töpöteltiin täyteen lateksia, niin, että kerros oli yhtenäinen eikä saumakohtia näkynyt missään. Paksu lateksikerros takasi sekä norsumaisen ihopinnan ja autenttisen tunnun sekä suojan nimenomaan saumakohtiin. Kumi piti osat vielä tiukemmin kiinni toisissaan samalla, kun liikkuvat osat kuten häntä, korvat ja kärsä ovat heiluteltavissa. Lateksin ja harson avulla saatiin myös norsun naamaan rypytyksiä.

Rudanko

Vierailtiin tänään ATK-tunnilla Markku Rudangon pajalla Sammaljoella. Rudanko on suhteellisen mielenkiintoinen puuseppä



Ulkovarastoa, aaaaika näkemyksellinen muotoilu.

Varsinainen paja oli täytetty erilaisilla puuntyöstökoneilla, rakennuspiirustuksilla, materiaaleilla ja aihioilla. Annika osti sepältä pienen sievän pääkallon!
Paja oli mielenkiintoinen, sipulinmallinen suuri 'halli', jonka katto on päällystetty päreillä. Ne täytyy uusia 15 vuoden välein, ja homma on KUULEMMA työläs.